Filozofie projektu se nemění, vzkazuje Liběna Hlinková. Jak bude pokračování Legendy vypadat?

Klíčové informace jsme rozebrali právě s osobou nejpovolanější, paní Liběnou Hlinkovou. Připomněli jsme si, za jakým účelem fond vznikl, jak vzpomíná na úvodní ročník projektu i s čím vstupujeme do jeho další fáze. Ta nese podtitul Legenda legendám a jak se paní Hlinková nechala slyšet, účel pomáhat zůstává stejný.

Jste předsedkyní Nadačního fondu Ivana Hlinky, můžete čtenářům připomenout, za jakým účelem fond vznikl?
Primárním cílem fondu je podpora bývalých hokejových hráčů a ostatních činovníků ledního hokeje, kteří se sami nebo jejich rodiny nacházejí v sociálně obtížné životní situaci. Pomoc má přesně vymezená pravidla, v rámci kterých musí uchazeč splnit kvalifikační podmínky uvedené ve statutu Nadačního fondu. Pokud jsou vstupní podmínky splněny, žadatel má nárok na finanční pomoc.

Nadační fond bude slavit již patnáct let, jak se mu v českém hokejovém prostředí daří? Kolika lidem jste prostřednictvím fondu podala pomocnou ruku?
Od samotného vzniku začal fond plnit svou úlohu. Za svou existenci jsme pomohli celé řadě uchazečů, ale nerada bych zmiňovala jen pár konkrétních příkladu. Pro každého byla daná situace těžká. Aby měla veřejnost představu, pomohli jsme například lidem po těžkých dopravních nehodách, kdy došlo ke ztrátě končetin, potažmo ochrnutí. Nakoupili jsme taktéž potřebné invalidní pomůcky a podobně.

V sezóně 2016/2017 nastoupilo do zápasu téměř čtyřicet klubů s tváří Ivana Hlinky na hrudi. To všechno v rámci projektu Legenda pomáhá, jak vzpomínáte na tuto událost?
Iniciativa přišla ze strany Komety Brno, jmenovitě od majitele klubu Libora Zábranského, který projekt vymyslel. Do organizace se zapojilo hned několik firem a desítky hokejových klubů. Ukázalo se, že pro dobrou věc se celé hokejové prostředí dokáže spojit.

Jak velké množství finančních prostředků se podařilo z hraných dresů následně vydražit?
Získaná částka se přibližovala dvou milionům korun, a za to patří velké díky.

Kolik se již vyčerpalo?
Na pomoc těm, kteří to potřebují, už jsme použili téměř celou sumu.

V souvislosti s touto akcí jste mluvila o spojení celého hokejového hnutí. Jak vzpomínáte na spolupráci všech zainteresovaných včetně svazu ledního hokeje?
Všechno probíhalo ve velmi vstřícné a přátelské atmosféře. Dokázali jsme si, že pokud jde o pomoc druhým, stále dokážeme táhnout za jeden provaz.

Nadační fond Ivana Hlinky má v gesci člen Výkonného výboru ČSLH a majitel Komety Brno Libor Zábranský. Legenda pomáhá je především jeho myšlenkou a vize je taková, že v letošním ročníku bude projekt pokračovat. Podtitul nese název Legenda legendám, na co se můžeme těšit?
Filozofie projektu se nemění. Znovu proti sobě nastoupí týmy ve speciální edici dresů, ale tváří bude kromě Ivana Hlinky řada dalších legend. Každý klub si totiž zvolí svou vlastní legendu, jejíž podobiznu budou mít hráči na hrudi.

Opět budou do projektu zapojeny týmy z Tipsport extraligy, Chance ligy, 2. ligy a Univerzitní ligy?
Ano, co se týče zapojení klubů, předpokládám podobnou účast jako v prvním ročníku Legendy.

Půjde tedy znovu o desítky zápasů. V jakém kole jednotlivých soutěží se můžeme na speciální dresy těšit?
Všechno odstartuje 26. ledna. To je den, kdy by Ivan slavil své narozeniny a zároveň den, kdy se hraje 40. kolo extraligy.

Poté, co se benefiční utkání odehrají, bude opět probíhat dražba dresů?
Ano, po technické stránce očekávejte stejný průběh jako minule.

Jak se naloží s výtěžkem?
Finance opět poputují do nadačního fondu, o kterém již byla řeč. Díky této akci se možnosti fondu a rozsah pomoci významně zvyšují.

Chystáte se na některém ze stadionu znovu vhodit slavnostní buly?
Dostala jsem pozvánku zúčastnit se extraligového zápasu mezi Kometou Brno a Litvínovem. Velice ráda ji přijímám.

Máte na srdci ještě něco, co byste všem obdivovatelům Ivana Hlinky, fanouškům projektu Legenda pomáhá a hokejové veřejnosti chtěla říct?
Snad jen to, že bych chtěla moc poděkovat a vyjádřit obrovskou radost nad tím, že i v dnešní hektické době se najde prostor na lidskost a solidaritu.

#legendapomaha

Legenda pomáhá

Nezapomeneme! ❤️💙🤍

Legenda pomáhá

Neuvěřitelných 18 let. ❤️ Vzpomínáme!

Legenda pomáhá

17 let od tragického úmrtí Ivana Hlinky. Vzpomínáme! ❤

Legenda pomáhá

71 let❗Přesně tolik by dnes oslavila legendární postava českého i světového hokeje a tvář našeho projektu - pan 𝗜𝘃𝗮𝗻 𝗛𝗹𝗶𝗻𝗸𝗮 ❤ Zavzpomínejte s námi...

Archivní foto 📸 www.nhl.com

Legenda pomáhá

👉 Stále jsou k dispozici zajímavé dresy včetně několika extraligových (HC Olomouc, HC VERVA Litvínov) 👌

#legendapomaha #legendalegendam Tipsport extraliga Chance liga