Tipsport extraliga na scénu! S legendou na hrudi se uskuteční boje o čelo, předkolo i přímý postup do play-off

Neděle se blíží a s ní i okamžik, kdy všechny kluby Tipsport extraligy vyjedou na led ve speciálních dresech s podobiznou Ivana Hlinky na hrudi. Projekt Legenda pomáhá tak zažije premiéru na sedmi stadionech nejvyšší soutěže. Hokejové boje se uskuteční na všech frontách 45. kola. Třinec v domácím prostředí vyzve dosavadního lídra z Liberce, o elitní šestku se budou prát Piráti na Spartě, do desítky by rádi pronikli moravské kluby ze Zlína a Olomouce, které budou chtít v neděli těžit z výhody domácího prostředí. A boj o vyhnutí se baráží nadále svádí také Pardubice a Karlovy Vary.

Sparta Praha  – Chomutov

Sparta dokázala přenést formu z Ligy mistrů i do utkání v rámci naší nejvyšší soutěže a díky tomu se vyškrábala až na 3. místo tabulky. K tomu všemu mají Pražané zápas k dobru. Pohodu Sparty však v pátek překazila Olomouc, která v O2 aréně zvítězila 4:2 a postarala se o jedno z největších překvapení pátečního kola. Sparta bude určitě doufat v obnovení herní pohody a proti Pirátům bude v domácím prostředí bojovat o upevnění třetí pozice. Severočeši jsou na dosah šestky, a na Kometu Brno ztrácejí pouhopouhé dva body. Že to s přímým postupem do čtvrtfinále myslí vážně, ukázali svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky v pátek na ledě lídra tabulky z Liberce, kde zvládli přestřelku a zvítězili 5:4. Utkání začíná v 15:00.

Třinec – Liberec

Bitvou dvou aktuálně nejlepších celků Tipsport extraligy uvidí diváci ve Slezsku. Oceláři mají za sebou minisérii tří venkovních utkání v řadě. Vytěžili z nich šest bodů, což by nebylo tak úplně špatné, nebýt krutého debaklu od pražské Sparty, která si na Slezanech smlsla 12:3. Třinec se musel vzpamatovat na ledě posledních Karlových Varů, kde nezačal dobře a skóre musel otáčet, nakonec se to však svěřencům trenéra Vladimíra Kýhose podařilo a ze západu Čech přivezli tři body. Liberec v pátek znovu zaváhal, desetibodový náskok na trůnu Tipsport extraligy se Liberci pomalu ale jistě ztenčuje. Bílí Tygři padli v pátek už potřetí v řadě, po Spartě a Pardubicích je obrali o body Piráti z Chomutova. Nyní se Severočeši chystají na východ, kde poměří síly se svým největším pronásledovatelem z Třince. Šlágr kola startuje ve Werk aréně v 15:00.

Zlín – Pardubice

Ševci napodobují trend posledních dvou sezón a i letos všem předvádějí, jak se maká ve finiši základní části. Letos ale bude k vidění ještě pořádně tuhý boj. Zlín je momentálně na jedenácté pozici, od vytoužené desítky jej dělí horší skóre oproti Mladé Boleslavi. Na dostřel je také Olomouc, která na žlutomodré ztrácí jen tři body, do toho všeho se ševci musejí rychle oklepat z pátečního debaklu v Plzni, kde se jim nepodařilo vůbec nic, a přivezli si porážku 1:7. Pardubicím nezbývá nic jiného, než bojovat, sbírat body a doufat, že je nebudou sbírat moravské kluby z Olomouce a Zlína popřípadě z Mladé Boleslavi. Jedině za těchto podmínek je naděje, že se východočeský klub vyhne nevyzpytatelné baráži. Pod novým trenérem Holaněm se výrazně zlepšil herní projev, Dynamo trápilo Spartu, zvítězilo nad Libercem a naději na vyrovnání dlouho drželo i ve východočeském derby proti Hradci Králové. Navíc venku to jde Pardubicím lépe než doma a na Zlín dlouhodobě umí. Utkání mezi Zlínem a Pardubicemi začíná v neděli v 15:30.

Kometa Brno – Karlovy Vary

Brněnskou Kometu stále sužuje marodka velkých opor. Brňané tak musejí spoléhat na týmový výkon a bojovnost. V bitvě s Karlovými Vary budou chtít upevnit pozici v elitní šestce a udělat radost náročným fanouškům, kteří už třikrát za sebou museli v domácí aréně sledovat radost soupeře. Brno toužilo po vítězství už v pátek, kdy se střetlo s neoblíbenými Vítkovicemi, utkání dospělo do prodloužení, kde se však prosadil David Květoň, čímž zmrazil naději Komety na vítězství. Kometa by v neděli zcela jistě ráda zopakovala listopadový výkon, kdy hostila Karlovy Vary poprvé a zvítězila jednoznačně 8:2. Západočeši jsou v podobné situaci jako Pardubice. Karlovým Varům rozhodně bojovnost nelze upřít, hráči podávají výkony na hranicích svých možností, přesto to však k extraligovým bodům mnohdy nestačí. Už tak pocuchané sebevědomí Západočechů sráží těsné porážky o jednu branku. Naposledy v pátek proti favorizovanému Třinci dřeli Energetici až do konce, jenže kýžené vyrovnání se nedostavilo. Aktuálně se budou Karlovy Vary snažit odlepit z chvostu tabulky v Brně. Utkání v DRFG Aréně startuje v 17:00.

Hradec Králové – Litvínov

Tak tohle bude ryzí boj o šestku. Oba celky jsou v podobné situaci, mají za sebou sérii tří porážek v řadě, kterou už však dokázali přerušit. Hradci Králové se to podařilo na ledě rivalitních Pardubic, kde sice Mountfield zpočátku ztrácel, ale skóre otočil a v závěru i pojistil – vítězství 4:1 mluví za vše. Hradec se tak včas vzpamatoval a udržel se v elitní šestce, na dostřel má Spartu, ztráta na Pražany činí pouhé dva body. Dívat se však pod Bílou věží musejí hlavně za sebe, právě Litvínov bude toužit Hradec přeskočit, vždyť ztrácí pouhý bod. Litvínovská Verva má, podobně jako Východočeši, za sebou vítězné derby v Chomutově a v pátek zvládla tahanou s Mladou Boleslaví, kterou černožlutí udolali v prodloužení 5:4. Už jen pro podobiznu litvínovského patriota Ivana Hlinky na dresech půjde pro Vervu o prestižní utkání. Duel startuje v 17:00.

Olomouc – Plzeň

Hanácká metropole hostí bitvu o desítku. Olomouc se nechce vzdát myšlenky na play-off, což dokazuje i svými výsledky v posledních utkáních. Nejprve kohouti zvládli klíčovou roli se svými pronásledovateli z Pardubic a Karlových Varů, ten největší kousek se jim však povedl v pátečním kole, když dokázali otočit skóre na ledě pražské Sparty, a zajistit tak export všech tří bodů do svého města. Ztráta na desítku činí pro Olomouc tři body, k tomu má ještě zápas k dobru. Utkání s Plzní však bude dalším důležitým mezníkem v cestě do elitní společnosti. Indiáni přijíždí do Olomouce v pohodě, podobně jako kohouti, mají též Západočeši za sebou tři vítězství v řadě. Plzeň především zvládá klíčově zápasy se soupeři ze svého tabulkového okolí, jisté však zdaleka nic nemá, náskok čtyř bodů ji sice zajistí umístění v první desítce i po případné prohře v Olomouci, ale tohle všechno si svěřenci trenéra Martina Straky dost uvědomují a na Hanou pojedou upevnit svou pozici. Utkání Olomouc – Plzeň startuje v 17:00.

Mladá Boleslav – Vítkovice

Další peprná bitva. Vítkovice chtějí přiživit naději na elitní šestku, Mladá Boleslav zase musí sbírat body pro účast v předkole play-off. Středočeši se před svými diváky představí po dvojzápase na ledě soupeřů, kde v obou případech ukořistili zisk jednoho bodu, stalo se tak ve Zlíně i v Litvínově. Mladá Boleslav se prezentuje střídavou formou, ke stabilizaci v postupové desítce by potřebovala vítěznou sérii, jinak to nejspíš bude přetahovaná se Zlínem a dalšími zájemci až do konce základní části. Vítkovice přijíždí do Mladé Boleslavi povzbuzeni třetí výhrou v řadě, kterou vybojovali v pátečním prodloužení nad soupeřem z Brna. Ostravané se netají ambicí pokusit se ještě zabojovat o přímý postup do play-off, momentálně na vysněné pozice ztrácejí šest bodů. Utkání o důležité body odstartuje v Mladé Boleslavi v 17:30.

Autor: Jan Tajzler, foto: HC Škoda Plzeň

#legendapomaha

Legenda pomáhá

Nezapomeneme! ❤️💙🤍

Legenda pomáhá

Neuvěřitelných 18 let. ❤️ Vzpomínáme!

Legenda pomáhá

17 let od tragického úmrtí Ivana Hlinky. Vzpomínáme! ❤

Legenda pomáhá

71 let❗Přesně tolik by dnes oslavila legendární postava českého i světového hokeje a tvář našeho projektu - pan 𝗜𝘃𝗮𝗻 𝗛𝗹𝗶𝗻𝗸𝗮 ❤ Zavzpomínejte s námi...

Archivní foto 📸 www.nhl.com

Legenda pomáhá

👉 Stále jsou k dispozici zajímavé dresy včetně několika extraligových (HC Olomouc, HC VERVA Litvínov) 👌

#legendapomaha #legendalegendam Tipsport extraliga Chance liga